De eerste stappen richting droomhuis
De eerste stappen richting droomhuis
Je kent het wel, je wandelt door een nieuwbouwwijk en denkt: “Dat zou ik ook wel willen, zelf bouwen” of je rijdt langs dat idyllische kaveltje ergens in een dromerig dorpje. Maar hoe maak je die droom werkelijkheid?
Sta je al ingeschreven bij de gemeente?
Sta je al ingeschreven bij de gemeente omdat je belangstelling hebt voor een stukje bouwgrond? Begin daar dan eerst maar eens mee, anders gaat het feest al helemaal niet door. Of je moet een kavel in een bestaande wijk of bebouwde omgeving kopen.
Wat vind ik mooi?
Oriënteer je op internet wat je mooi vind en informeer bij de gemeente welke voorwaarden er gelden voor die locatie of nieuwbouwwijk. Een landelijk boerderijtje zal waarschijnlijk niet in die strakke nieuwbouwwijk gebouwd mogen worden.
Bepaal je budget
Bepaal je budget, een heel belangrijke stap die klinkt als een inkopper, maar waar het toch nog vaak mis gaat. Zowel voor de architect als voor de aannemer is het belangrijk te weten voor welk budget ontworpen of gebouwd kan gaan worden. En vergeet ook niet dat de tuin, de oprit, de garage, de keuken en de inrichting ook geld kosten.
Architect + Aannemer = Bouwteam
Ons advies is om zowel met de architect als de aannemer in een bouwteam om de tafel te gaan. U bent degene die bepaald wat mooi is en wat voor u belangrijk is. Wilt u zo veel mogelijk ruimte voor de laagst mogelijke prijs of wilt u een super energiezuinige woning. Of is levensloopbestendig heel belangrijk? Zowel de architect als de aannemer heeft zijn eigen expertise en het is alleen maar in uw voordeel om deze kennis gelijk op te laten lopen in het proces. Zodat uw ontwerp ook steeds binnen het budget blijft vallen en u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
Het voordeel van een bouwteam is dat alles in afstemming gaat, zo ook de vergunningaanvraag, het maken van de werktekeningen, het maken van de constructieberekening, etc.
Heeft u al zin om te beginnen aan uw droomhuis?