ZONNE-ENERGIE

Voor niets gaat de zon op! 

De zon laat ons gratis delen in haar energie, alleen om deze energie te kunnen benutten voor je woning moet je wel eerst investeren. De 3 meest voor de hand liggende manieren om zonne energie te gebruiken zijn:

  1. Zonnepanelen
  2. Zonne boiler
  3. PVT-panelen (zonnepanelen icm zonnecollectoren)

Zonnepanelen: over zonnepanelen is al veel bekend en geschreven. Een zonnepaneel of PV-paneel (PV=Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit) is meestal langwerpig en met een afmeting van ongeveer 1 x 1,5 m1 en bestaat uit zonnecellen. Zonnepanelen zijn meestal gemaakt van silicium, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom. De meeste apparaten in uw woning gebruiken echter wisselstroom, daarom gaat deze gelijkstroom eerst door de omvormer, het woord zegt het al, die de stroom omvormt naar wisselstroom.

Het rendement van de zonnepanelen hangt af van de schuinte hoe ze geplaatst worden en of er schaduw van nabijgelegen bomen of hogere gebouwen aanwezig is. Hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig? Dat hangt natuurlijk van u verbruik per jaar af. Een klein rekenvoorbeeldje. Gezin van 4 personen gebruikt per jaar 3500 kWh per jaar.

Zonnepanelen worden uitgedrukt in Wp (Wattpiek), 1 zonnepaneel levert bv 250 Wp, om dit om te rekenen naar kWh gebruiken we de factor 0,85. Dus 0,85 x 250 = 212 kWh per jaar per paneel. In ons voorbeeld hebben we dan 16,5 paneel nodig om alle energie op te wekken. Een richtprijs voor 16 panelen is circa € 7.500,00 inclusief BTW, omvormer en installatie. Energie die u opwekt als u het niet nodig heeft kunt u (nu nog) terugleveren aan het net waarvoor u een vergoeding krijgt. Houd er ook rekening mee dat u energie nodig hebt op een moment dat de zon niet schijnt.

De salderingsregeling wordt vanaf 1-1-2023 afgebouwd, lees hier meer.

Zonneboiler: een zonneboiler wordt meestal alleen voor het (bij-)verwarmen van warm tapwater gebruikt, het water wat uit de kraan komt, niet waar het huis mee verwarmt wordt. De zonneboiler heeft meestal ook een CV-ketel nodig om op sommige momenten over voldoende warm water te kunnen beschikken. Een zonneboiler bestaat uit 3 onderdelen, de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst. De zonne-energie wordt in de vloeistof van de zonnecollector opgevangen en gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen naar 60 graden. Lukt dit niet dan is de naverwarmer nodig. Dit kan uw huidige ketel zijn als die beschikt over het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler).

Investering in zonneboiler is uiteraard afhankelijk van hoeveel collectoren u plaatst en hoe groot het voorraadvat, de boiler, is. Bedragen liggen indicatief tussen de 1500 en 4000 euro. Voor actuele subsidie mogelijkheden kijk op RVO.nl.

PVT-systemen: PVT-systemen zijn nog geen gemeengoed. Het is een combinatie van PV-panelen (ofwel zonnepanelen) en zonnecollectoren. De temperatuur onder een zonnepaneel kan zeer hoog oplopen, bij het plaatsen van zonnepanelen moet hier rekening mee gehouden worden. Een PVT-systeem benut deze warmte juist en kan goed gecombineerd worden met een warmtepomp. Je wekt dus elektriciteit en warmte op.

Er zijn 2 soorten PVT-systemen. PVT-panelen en PVT-collectoren. Het systeem is met PVT-panelen is meer gericht op het opwekken van elektriciteit, zonnepanelen en met PVT-collectoren is meer gericht op warmteopbrengst. 

Nadeel PVT-systeem:

  • Op dit moment is het zo dat het rendement van losse zonnepanelen en een losse zonneboiler hoger is dan een PVT-paneel.
  • PVT-panelen/collectoren wegen 12 tot 15 kg/m2. Een schuin dak is meestal sterk genoeg. Bij een plat dak kan het nodig zijn om eerst het grind te verwijderen om het gewicht te beperken.

Voordelen PVT-systeem:

  • is in aanschaf goedkoper is dan losse zonnepanelen icm losse zonneboiler. 
  • Levensduur 30 jaar
  • Bij beperkt dakoppervlak groot rendement per m2 vanwege de combinatie.

Pin It on Pinterest

Share This
WhatsApp chat