ISOLEREN

Het verduurzamen van uw woning begint altijd met isoleren. Zorgen dat de schil van uw woning niet onnodig warmte laat wegglippen. Dit kan op verschillende manieren:

  1. Gevelisolatie
  2. Vloer- en bodemisolatie
  3. Dakisolatie
  4. Isolatieglas

Gevelisolatie:

Hoeveel energie er nu verloren gaat via uw gevel is natuurlijk afhankelijk van de mate van isolatie, maar de percentage liggen tussen 20 en 35%. Gevelisolatie kan op verschillende manieren gebeuren. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1974 hebben vaak wel een spouw maar geen isolatie. Voor deze woningen is spouwmuurisolatie zeer geschikt. Er worden op verschillende plaatsen kleine gaten in de gevel geboord waardoor de isolatie in de spouw wordt gespoten, deze gaten worden uiteraard weer netjes dichtgemaakt. Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouw, dan kunt u aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren. Woningen van na 1974 hebben meestal al wel een geïsoleerde spouw, ook dan kunt u extra isolatie aan (laten) brengen aan de binnen- of buitenkant van de woning.

Indicatieve bedragen liggen tussen de € 1.500,00 en € 15.000,00 euro per woning, waarbij spouwmuurisolatie bij een tussenwoning uiteraard veel goedkoper is dan een vrijstaande woning aan de buitenkant naïsoleren en voorzien van een nieuwe gevel.

Voor het isoleren van uw woning zijn fiscale voordelen op het arbeidsloon mogelijk, lees hierover meer op belastingdienst.nl. Voor het verduurzamen van uw woning zijn verschillende energie bespaarleningen mogelijk, informeer bij uw bank of uw gemeente naar de mogelijkheden. Kijk ook eens op Energieloket Rivierenland voor een overzicht van subsidies en financieringen. Of op RVO indien u buiten Rivierenland woont.

 

Vloer- en bodemisolatie:

Warmte stijgt op, via de vloer gaat dus niet de meeste warmte verloren. Gemiddeld zo’n 10%. Warmte verlies via de vloer is wel zeer bepalend voor het wooncomfort, een slecht of ongeïsoleerde vloer geeft optrekkende kou en voelt niet behaaglijk. Daarnaast is een geïsoleerde vloer een belangrijke voorwaarde als u verder gaat verduurzamen, bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp met vloerverwarming.

Om de vloer aan de onderzijde vanuit de kruipruimte te isoleren heb je minstens 35 cm hoogte nodig. Heb je wel een kruipruimte, maar minder ruimte dan 35 cm dan kan de kruipruimte ook gevuld worden met isolerend materiaal. De vloer aan de bovenkant, dus in de woning zelf naïsoleren kan wel maar is ingrijpend.

Indicatieve kosten voor vloerisolatie of bodemisolatie liggen tussen de € 1.000,00 en € 3.000,00, uiteraard weer geheel afhankelijk van de afmeting van uw woning en de toegankelijkheid van de kruipruimte.

Voor het isoleren van uw woning zijn fiscale voordelen op het arbeidsloon mogelijk, lees hierover meer op belastingdienst.nl

Voor het verduurzamen van uw woning zijn verschillende energie bespaarleningen mogelijk, informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.

Dakisolatie:

Warmte stijgt op, zo’n 30% van het warmteverlies gaat door uw dak naar buiten. Uw dak isoleren kan op veel verschillende manieren. Zowel een plat als een hellend dak kunnen geïsoleerd worden. Een plat dak wordt meestal van buiten geïsoleerd. Een hellend dak kan zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden. Is de zolder alleen een rommelzolder, dan kunt u ook overwegen de zoldervloer te isoleren. Ook als u deze klus zelf gaat uitvoeren is het verstandig u goed te laten adviseren. Indien vocht, wat in iedere woning aanwezig is, niet weg kan, kan de constructie gaan rotten.

Indicatieve bedragen liggen tussen de € 1.000,00 en € 12.000,00 euro per woning, waarbij het afhangt van het oppervlak van uw dak, of u alleen van binnenuit isolatie aanbrengt of de zoldervloer isoleert of dat u het gehele dak vervangt voor geïsoleerde dakplaten.

Isolatieglas:

Heeft uw woning nog enkel glas? Dan is verduurzamen door HR++ glas te plaatsen een eenvoudige methode. Belangrijk is wel om te kijken of de kozijnen nog wel goed genoeg zijn of hier HR++ glas in te plaatsen. Zijn de kozijnen slecht of heeft u veel kieren naast de kozijnen, dan heeft het plaatsen van HR++ glas ook niet zo veel zin. Heeft u al wel dubbel glas (thermopane), dan moet u goed overwegen of alleen glas vervangen zinvol is. Hoe weet u of u al HR glas hebt of dat het gewoon dubbel glas is? In de afstandhouder van het dubbel glas staat een code, wordt hierin niets vermeld over HR of HR+ dan kunt u er vanuit gaan dat het gewoon dubbel glas is. Ook kunt u met het vlammetje van een aansteker kijken of de vlammetjes in beiden ruiten dezelfde kleur hebben of dat het vlammetje in de 2e ruit anders van kleur is. Is de 2e vlam anders van kleur dan is de luchtspouw gasgevuld.

Het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++ of triple glas (driedubbel glas) is dan ook meestal geen op zichzelf staande methode maar vaak in combinatie met het vervangen van kozijnen. Afhankelijk van uw situatie kunnen we beoordelen wat voor u het meest efficiënt is.

Een paar weetjes over de isolatiewaarden van glas:

De isolatiewaarde van beglazing wordt uitgedrukt in de U-waarde in W/m2.K (de warmtedoorgangscoëfficient), hoe lager de waarde hoe beter de isolatiewaarde.

  • De U-waarde van enkel glas is 5,8 W/m2.K
  • De U-waarde van dubbel glas is 2,7 W/m2.K
  • De U-waarde van HR++ glas is 1,0 – 1,2 W/m2.K
  • De U-waarde van triple glas is 0,6 W/m2.K

Je ziet dat de sprong van enkel glas naar triple glas ongeveer 10x beter is en ook naar HR++ al 6x beter.

Pin It on Pinterest

Share This
WhatsApp chat