VERWARMEN

Het verwarmen van uw woning op een duurzame of energiezuinige manier kan op verschillende manieren.

Een paar voorbeelden:

  • Warmtepomp geheel gasloos
  • Warmtepomp hybride
  • Infraroodpanelen
  • Pelletkachel

Warmtepompen: Er wordt al snel aan een warmtepomp gedacht, terwijl DE warmtepomp niet bestaat. Er zijn heel veel verschillende warmtepompen, zelfs de koelkast bij u thuis is een soort warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt energie uit de bron (bv buitenlucht of bodem), door een natuurkundig proces van verdampen en condenseren komt er weer warmte vrij waarmee de ruimte (of tapwater) te verwarmen.

Hoe weet nu welke warmtepomp geschikt is. Dat hangt volledig af van uw woning en situatie. Met hoeveel personen bent u, hoe geïsoleerd is uw huis, kan uw huis geïsoleerd worden, heeft u al vloerverwarming, heeft u plaats voor een warmtepomp, wilt u een unit in de tuin of heeft u een andere plaats, of wilt u een grond-warmtepomp, kunt u of wilt u al geheel van het gas af? Allemaal vragen die van belang zijn. We spreken graag met u uw situatie door om u hier goed in te adviseren.

Hybride warmtepomp: u plaatst een warmtepomp naast uw huidige HR-ketel. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of uit uw ventilatielucht. De warmtepomp verzorgt de verwarming van uw huis en de HR-ketel verzorgt het warm tapwater. In (te) koude dagen neemt de HR-ketel het over. De warmtepomp zelf is niet “hybride”, maar de combinatie van warmtepomp en HR-ketel maakt het hybride. Ook hier zijn veel verschillende oplossingen waarbij de warmtepomp en HR-ketel in 1 toestel zitten, of los naast elkaar staan. Waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt kan ook verschillen. Ook deze oplossing wordt niet door iedereen als de oplossing gezien. Beter zou men eerst de woning goed isoleren en daarna volledig van gas af gaan.

Infraroodpanelen: Daarnaast kunt u ook lokaal (bij-)verwarmen met infrarood verwarming. Met een Infraroodpaneel kunt u op eenvoudige en snelle wijze (bij-)verwarmen. Deze panelen zijn ook voornamelijk geschikt voor lokaal verwarmen, bijvoorbeeld in een zithoek, een bureau of badkamer. Een infraroodpaneel geeft stralingswarmte en voelt dus comfortabel aan als je op een optimale afstand van het paneel bent. Een infraroodpaneel verwarmt niet de ruimte, aanzetten of aan laten staan terwijl je niet aanwezig bent heeft dus geen zin. Alleen bij zeer goed geïsoleerde huizen kan infrarood als hoofdverwarming gebruikt worden. 

Pelletkachel: Of met een pelletkachel (of wel een biomassaketel). Een pelletkachel brandt op pellets. Pellets zijn samengeperste korrel afvalhout. Door een wormwiel wordt de kachel continu met een constante aanvoer gevoed met pellets, hierdoor brandt de kachel zeer efficiënt. Of een pelletkachel duurzaam is zijn de meningen over verdeeld. Wilt u een pelletkachel als sfeerhaard dan is het een goed alternatief voor de gashaard of de houtkachel.

 

Pin It on Pinterest

Share This
WhatsApp chat