Woning verduurzamen, warmtepompen, CO2-neutraal, eerst isoleren, klimaatakkoord, van gas los, energie besparen, energie opwekken, Parijs-akkoord…..

De media staat er bol van, maar wat moet u als consument nu doen, waar moet u beginnen als u “iets wilt doen aan verduurzamen”. Er is veel over te lezen, er zijn veel standaardadviezen en veel richtprijzen beschikbaar op internet. Maar wat voor u de beste oplossing is, is altijd maatwerk. Wij benoemen hier een aantal “standaard oplossingen”, zodat u vast kunt oriënteren. Hoe verduurzamen in uw woning het best kan gebeuren, welke stappen u kunt nemen en in welke volgorde, daar helpen wij u graag bij.

Het uitgangspunt van verduurzamen is Trias Energetica, deze term kunt u vaak tegenkomen in relatie tot verduurzamen. Het geeft de volgorde van verduurzamen aan, tw:

  1. Beperk de energievraag (isoleren)
  2. Gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen (bv zonne-energie)
  3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

 

 

Is mijn dak altijd geschikt voor zonnepanelen?

Voorwaarden voor plaatsen zonnepanelen:

  • De oriëntatie moet Zuid, Zuid-West of Zuid-Oost zijn. Op een plat dak kun je iedere oriëntatie maken.
  • Zo min mogelijk schaduw door bomen, (eigen) dakkapel of nabijgelegen hoge gebouwen.
  • De constructie moet voldoende sterk zijn voor het gewicht van de zonnepanelen en voor het aanbrengen er van. Platte daken en pannen daken zijn meestal geschikt. Daken met leien kunnen ook gebruikt worden maar zijn duurder in montage. Rieten daken zijn niet geschikt vanwege brandgevaar.
  • Het dakoppervlak moet voldoende groot zijn. Een zonnepaneel heeft de afmeting van 1 x 1,65 m. Een rij van 8 panelen heeft dus de afmeting van 8 x 1,65 m. Over het algemeen is het mooi om ze in een blok te leggen, maar als het op het dak niet kan vanwege pijpjes, schoorstenen, dakramen, etc, dan kan er ook voor een ander patroon gekozen worden.

Of kijk eens op www.zonatlas.nl, een handige tool om te kijken of uw dak en ligging geschikt is voor zonnepanelen.

 

Ik heb maar een kleine tuin, kan ik dan toch een warmtepomp?

Er zijn heel veel verschillende warmtepompen. De meest bekende is waarschijnlijk de lucht-warmtepomp waarbij er buiten-unit wordt geplaatst die op een airco-unit lijkt. Deze unit hoeft niet per se op de begane grond te staan. Kan ook op het plat dak van de dakkapel. Bij nieuwbouw wordt hij soms in de schoorsteen weggewerkt. Of misschien wilde je altijd nog een erker en kan de unit daar onderin verwerkt worden. Maar er zijn ook meer verschillende warmtepompen. Misschien voldoet de warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt wel in uw woning? 

Welk deel van het huis kan ik het beste isoleren?

Dat hangt van de situatie af. De meeste warmte gaat door het dak verloren, het dak isoleren is zou een goede start zijn. Daarna verlies je het meest door de muren. Maar als je als spouwmuurisolatie hebt, ook al is het heel weinig, dan kun je niet makkelijk extra isolatie in de spouw aanbrengen. Je kunt dan wel aan de binnenzijde van de woning isoleren, maar dat is best ingrijpend. Als je gaat isoleren kijk je natuurlijk naar het hele huis, waar kan ik het makkelijkst beginnen, wat kan ik nu doen en wat kan ik doen als ik groot onderhoud moet verrichten. 

 

Heeft u meer vragen?

Pin It on Pinterest

Share This
WhatsApp chat