Advies

Advies

Indien u uw woning gaat verkopen dient u uw voorlopige energielabel, wat RVO in 2016 heeft verstrekt, “definitief” te maken, dit kunt u zelf met uw DigiD op de RVO.nl. Wilt u echter u een Energie-Index van uw woning dan kan dat alleen door een gecertificeerd adviseur gebeuren. Uw woning wordt dan op 150 punten gecheckt en daar rolt een energie-index uit. Met een maatwerk advies kunnen aanpassingen en investeringen doorgerekend worden zodat u weet wat dit doet voor uw energie-label, maar ook voor uw energiebesparing en wat de terugverdientijd is.

Deze index kan ook van belang zijn indien u rente-korting op een (groen-)hypotheek wilt krijgen. Dan dient u vaak aan bepaalde index-eisen te voldoen en moet u aan kunnen tonen dat u na de verbouwing/renovatie hieraan voldoet. De Energie-Index van uw woning is dat het vertrekpunt om door te rekenen wat veranderingen in de vorm van isoleren of installaties doen met deze Energie-Index.

 

Vanaf 1-1-2020 komt het vereenvoudigd energielabel te vervallen, lees hier meer.

Pennings Bouw verzorgt dit niet zelf maar heeft hier een vaste partij voor.

 

Isoleren

Isoleren

ISOLEREN

Het verduurzamen van uw woning begint altijd met isoleren. Zorgen dat de schil van uw woning niet onnodig warmte laat wegglippen. Dit kan op verschillende manieren:

 1. Gevelisolatie
 2. Vloer- en bodemisolatie
 3. Dakisolatie
 4. Isolatieglas

Gevelisolatie:

Hoeveel energie er nu verloren gaat via uw gevel is natuurlijk afhankelijk van de mate van isolatie, maar de percentage liggen tussen 20 en 35%. Gevelisolatie kan op verschillende manieren gebeuren. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1974 hebben vaak wel een spouw maar geen isolatie. Voor deze woningen is spouwmuurisolatie zeer geschikt. Er worden op verschillende plaatsen kleine gaten in de gevel geboord waardoor de isolatie in de spouw wordt gespoten, deze gaten worden uiteraard weer netjes dichtgemaakt. Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouw, dan kunt u aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren. Woningen van na 1974 hebben meestal al wel een geïsoleerde spouw, ook dan kunt u extra isolatie aan (laten) brengen aan de binnen- of buitenkant van de woning.

Indicatieve bedragen liggen tussen de € 1.500,00 en € 15.000,00 euro per woning, waarbij spouwmuurisolatie bij een tussenwoning uiteraard veel goedkoper is dan een vrijstaande woning aan de buitenkant naïsoleren en voorzien van een nieuwe gevel.

Voor het isoleren van uw woning zijn fiscale voordelen op het arbeidsloon mogelijk, lees hierover meer op belastingdienst.nl. Voor het verduurzamen van uw woning zijn verschillende energie bespaarleningen mogelijk, informeer bij uw bank of uw gemeente naar de mogelijkheden. Kijk ook eens op Energieloket Rivierenland voor een overzicht van subsidies en financieringen. Of op RVO indien u buiten Rivierenland woont.

 

Vloer- en bodemisolatie:

Warmte stijgt op, via de vloer gaat dus niet de meeste warmte verloren. Gemiddeld zo’n 10%. Warmte verlies via de vloer is wel zeer bepalend voor het wooncomfort, een slecht of ongeïsoleerde vloer geeft optrekkende kou en voelt niet behaaglijk. Daarnaast is een geïsoleerde vloer een belangrijke voorwaarde als u verder gaat verduurzamen, bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp met vloerverwarming.

Om de vloer aan de onderzijde vanuit de kruipruimte te isoleren heb je minstens 35 cm hoogte nodig. Heb je wel een kruipruimte, maar minder ruimte dan 35 cm dan kan de kruipruimte ook gevuld worden met isolerend materiaal. De vloer aan de bovenkant, dus in de woning zelf naïsoleren kan wel maar is ingrijpend.

Indicatieve kosten voor vloerisolatie of bodemisolatie liggen tussen de € 1.000,00 en € 3.000,00, uiteraard weer geheel afhankelijk van de afmeting van uw woning en de toegankelijkheid van de kruipruimte.

Voor het isoleren van uw woning zijn fiscale voordelen op het arbeidsloon mogelijk, lees hierover meer op belastingdienst.nl

Voor het verduurzamen van uw woning zijn verschillende energie bespaarleningen mogelijk, informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.

Dakisolatie:

Warmte stijgt op, zo’n 30% van het warmteverlies gaat door uw dak naar buiten. Uw dak isoleren kan op veel verschillende manieren. Zowel een plat als een hellend dak kunnen geïsoleerd worden. Een plat dak wordt meestal van buiten geïsoleerd. Een hellend dak kan zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden. Is de zolder alleen een rommelzolder, dan kunt u ook overwegen de zoldervloer te isoleren. Ook als u deze klus zelf gaat uitvoeren is het verstandig u goed te laten adviseren. Indien vocht, wat in iedere woning aanwezig is, niet weg kan, kan de constructie gaan rotten.

Indicatieve bedragen liggen tussen de € 1.000,00 en € 12.000,00 euro per woning, waarbij het afhangt van het oppervlak van uw dak, of u alleen van binnenuit isolatie aanbrengt of de zoldervloer isoleert of dat u het gehele dak vervangt voor geïsoleerde dakplaten.

Isolatieglas:

Heeft uw woning nog enkel glas? Dan is verduurzamen door HR++ glas te plaatsen een eenvoudige methode. Belangrijk is wel om te kijken of de kozijnen nog wel goed genoeg zijn of hier HR++ glas in te plaatsen. Zijn de kozijnen slecht of heeft u veel kieren naast de kozijnen, dan heeft het plaatsen van HR++ glas ook niet zo veel zin. Heeft u al wel dubbel glas (thermopane), dan moet u goed overwegen of alleen glas vervangen zinvol is. Hoe weet u of u al HR glas hebt of dat het gewoon dubbel glas is? In de afstandhouder van het dubbel glas staat een code, wordt hierin niets vermeld over HR of HR+ dan kunt u er vanuit gaan dat het gewoon dubbel glas is. Ook kunt u met het vlammetje van een aansteker kijken of de vlammetjes in beiden ruiten dezelfde kleur hebben of dat het vlammetje in de 2e ruit anders van kleur is. Is de 2e vlam anders van kleur dan is de luchtspouw gasgevuld.

Het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++ of triple glas (driedubbel glas) is dan ook meestal geen op zichzelf staande methode maar vaak in combinatie met het vervangen van kozijnen. Afhankelijk van uw situatie kunnen we beoordelen wat voor u het meest efficiënt is.

Een paar weetjes over de isolatiewaarden van glas:

De isolatiewaarde van beglazing wordt uitgedrukt in de U-waarde in W/m2.K (de warmtedoorgangscoëfficient), hoe lager de waarde hoe beter de isolatiewaarde.

 • De U-waarde van enkel glas is 5,8 W/m2.K
 • De U-waarde van dubbel glas is 2,7 W/m2.K
 • De U-waarde van HR++ glas is 1,0 – 1,2 W/m2.K
 • De U-waarde van triple glas is 0,6 W/m2.K

Je ziet dat de sprong van enkel glas naar triple glas ongeveer 10x beter is en ook naar HR++ al 6x beter.

Ventileren

Ventileren

VENTILEREN

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Toch laat de luchtkwaliteit in veel huizen te wensen over. Vroeger werd er automatisch door kieren en naden geventileerd, door de hedendaagse kierdichte woningen is goed ventileren een vereiste.

Ventileren kan op verschillende manieren:

 1. Natuurlijke ventilatie
 2. Mechanische ventilatie, hiervan zijn veel verschillende varianten.

Natuurlijke ventilatie: Gewoon lekker het raam of ventilatieroosters open. Ook als u andere varianten van ventilatie hebt is het goed om af en toe te “spuien”, alles tegen elkaar open en in korte tijd veel lucht verversen. Een andere optie van natuurlijke ventilatie is het plaatsen van PADK-beslag (Parallel Draai Kiep), waarbij u uw kunststof kozijn rondom 6 mm parallel kunt ventileren waarbij u niet thuis hoeft te zijn want dit beslag beschikt over Politie Keurmerk weerstandsklasse 2. Lees meer bij FAQ-kozijnen

Mechanische ventilatie: Mechanische ventilatie is er in veel verschillende varianten, van bv de afzuigkap tot volledig balansventilatie. Het gaat te ver om hier alle varianten toe te lichten. In relatie tot verduurzamen komen de systemen met warmteterugwinning snel aan de orde. In veel situaties kan dit systeem op de kanalen van uw huidige MV-installaties (=mechanische ventilatie) aangesloten worden. U benut het ventileren met het winnen van warmte uit de lucht die afgevoerd moet worden. Dit kan ook decentraal gebeuren. Hierbij plaatst u in 1 ruimte (bv de woonkamer) een ventilatie eenheid in de muur voor aan- en afvoer van lucht. Door warmteterugwinning wordt de vers aangevoerde lucht al voorverwarmd. Dit kan een oplossing zijn als er in uw woning nog geen kanalen voor mechanische ventilatie aanwezig zijn.

Verwarmen

Verwarmen

VERWARMEN

Het verwarmen van uw woning op een duurzame of energiezuinige manier kan op verschillende manieren.

Een paar voorbeelden:

 • Warmtepomp geheel gasloos
 • Warmtepomp hybride
 • Infraroodpanelen
 • Pelletkachel

Warmtepompen: Er wordt al snel aan een warmtepomp gedacht, terwijl DE warmtepomp niet bestaat. Er zijn heel veel verschillende warmtepompen, zelfs de koelkast bij u thuis is een soort warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt energie uit de bron (bv buitenlucht of bodem), door een natuurkundig proces van verdampen en condenseren komt er weer warmte vrij waarmee de ruimte (of tapwater) te verwarmen.

Hoe weet nu welke warmtepomp geschikt is. Dat hangt volledig af van uw woning en situatie. Met hoeveel personen bent u, hoe geïsoleerd is uw huis, kan uw huis geïsoleerd worden, heeft u al vloerverwarming, heeft u plaats voor een warmtepomp, wilt u een unit in de tuin of heeft u een andere plaats, of wilt u een grond-warmtepomp, kunt u of wilt u al geheel van het gas af? Allemaal vragen die van belang zijn. We spreken graag met u uw situatie door om u hier goed in te adviseren.

Hybride warmtepomp: u plaatst een warmtepomp naast uw huidige HR-ketel. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of uit uw ventilatielucht. De warmtepomp verzorgt de verwarming van uw huis en de HR-ketel verzorgt het warm tapwater. In (te) koude dagen neemt de HR-ketel het over. De warmtepomp zelf is niet “hybride”, maar de combinatie van warmtepomp en HR-ketel maakt het hybride. Ook hier zijn veel verschillende oplossingen waarbij de warmtepomp en HR-ketel in 1 toestel zitten, of los naast elkaar staan. Waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt kan ook verschillen. Ook deze oplossing wordt niet door iedereen als de oplossing gezien. Beter zou men eerst de woning goed isoleren en daarna volledig van gas af gaan.

Infraroodpanelen: Daarnaast kunt u ook lokaal (bij-)verwarmen met infrarood verwarming. Met een Infraroodpaneel kunt u op eenvoudige en snelle wijze (bij-)verwarmen. Deze panelen zijn ook voornamelijk geschikt voor lokaal verwarmen, bijvoorbeeld in een zithoek, een bureau of badkamer. Een infraroodpaneel geeft stralingswarmte en voelt dus comfortabel aan als je op een optimale afstand van het paneel bent. Een infraroodpaneel verwarmt niet de ruimte, aanzetten of aan laten staan terwijl je niet aanwezig bent heeft dus geen zin. Alleen bij zeer goed geïsoleerde huizen kan infrarood als hoofdverwarming gebruikt worden. 

Pelletkachel: Of met een pelletkachel (of wel een biomassaketel). Een pelletkachel brandt op pellets. Pellets zijn samengeperste korrel afvalhout. Door een wormwiel wordt de kachel continu met een constante aanvoer gevoed met pellets, hierdoor brandt de kachel zeer efficiënt. Of een pelletkachel duurzaam is zijn de meningen over verdeeld. Wilt u een pelletkachel als sfeerhaard dan is het een goed alternatief voor de gashaard of de houtkachel.

 

Zonne energie

Zonne energie

ZONNE-ENERGIE

Voor niets gaat de zon op! 

De zon laat ons gratis delen in haar energie, alleen om deze energie te kunnen benutten voor je woning moet je wel eerst investeren. De 3 meest voor de hand liggende manieren om zonne energie te gebruiken zijn:

 1. Zonnepanelen
 2. Zonne boiler
 3. PVT-panelen (zonnepanelen icm zonnecollectoren)

Zonnepanelen: over zonnepanelen is al veel bekend en geschreven. Een zonnepaneel of PV-paneel (PV=Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit) is meestal langwerpig en met een afmeting van ongeveer 1 x 1,5 m1 en bestaat uit zonnecellen. Zonnepanelen zijn meestal gemaakt van silicium, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom. De meeste apparaten in uw woning gebruiken echter wisselstroom, daarom gaat deze gelijkstroom eerst door de omvormer, het woord zegt het al, die de stroom omvormt naar wisselstroom.

Het rendement van de zonnepanelen hangt af van de schuinte hoe ze geplaatst worden en of er schaduw van nabijgelegen bomen of hogere gebouwen aanwezig is. Hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig? Dat hangt natuurlijk van u verbruik per jaar af. Een klein rekenvoorbeeldje. Gezin van 4 personen gebruikt per jaar 3500 kWh per jaar.

Zonnepanelen worden uitgedrukt in Wp (Wattpiek), 1 zonnepaneel levert bv 250 Wp, om dit om te rekenen naar kWh gebruiken we de factor 0,85. Dus 0,85 x 250 = 212 kWh per jaar per paneel. In ons voorbeeld hebben we dan 16,5 paneel nodig om alle energie op te wekken. Een richtprijs voor 16 panelen is circa € 7.500,00 inclusief BTW, omvormer en installatie. Energie die u opwekt als u het niet nodig heeft kunt u (nu nog) terugleveren aan het net waarvoor u een vergoeding krijgt. Houd er ook rekening mee dat u energie nodig hebt op een moment dat de zon niet schijnt.

De salderingsregeling wordt vanaf 1-1-2023 afgebouwd, lees hier meer.

Zonneboiler: een zonneboiler wordt meestal alleen voor het (bij-)verwarmen van warm tapwater gebruikt, het water wat uit de kraan komt, niet waar het huis mee verwarmt wordt. De zonneboiler heeft meestal ook een CV-ketel nodig om op sommige momenten over voldoende warm water te kunnen beschikken. Een zonneboiler bestaat uit 3 onderdelen, de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst. De zonne-energie wordt in de vloeistof van de zonnecollector opgevangen en gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen naar 60 graden. Lukt dit niet dan is de naverwarmer nodig. Dit kan uw huidige ketel zijn als die beschikt over het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler).

Investering in zonneboiler is uiteraard afhankelijk van hoeveel collectoren u plaatst en hoe groot het voorraadvat, de boiler, is. Bedragen liggen indicatief tussen de 1500 en 4000 euro. Voor actuele subsidie mogelijkheden kijk op RVO.nl.

PVT-systemen: PVT-systemen zijn nog geen gemeengoed. Het is een combinatie van PV-panelen (ofwel zonnepanelen) en zonnecollectoren. De temperatuur onder een zonnepaneel kan zeer hoog oplopen, bij het plaatsen van zonnepanelen moet hier rekening mee gehouden worden. Een PVT-systeem benut deze warmte juist en kan goed gecombineerd worden met een warmtepomp. Je wekt dus elektriciteit en warmte op.

Er zijn 2 soorten PVT-systemen. PVT-panelen en PVT-collectoren. Het systeem is met PVT-panelen is meer gericht op het opwekken van elektriciteit, zonnepanelen en met PVT-collectoren is meer gericht op warmteopbrengst. 

Nadeel PVT-systeem:

 • Op dit moment is het zo dat het rendement van losse zonnepanelen en een losse zonneboiler hoger is dan een PVT-paneel.
 • PVT-panelen/collectoren wegen 12 tot 15 kg/m2. Een schuin dak is meestal sterk genoeg. Bij een plat dak kan het nodig zijn om eerst het grind te verwijderen om het gewicht te beperken.

Voordelen PVT-systeem:

 • is in aanschaf goedkoper is dan losse zonnepanelen icm losse zonneboiler. 
 • Levensduur 30 jaar
 • Bij beperkt dakoppervlak groot rendement per m2 vanwege de combinatie.

Pin It on Pinterest

WhatsApp chat